Sunday, December 9, 2012

ჩაი,მისი წარმოება და კლასიფიკაცია

                                                 ჩაი 

ჩაი (ჩინ. 茶 «ჩა» IPA /tʂʰɑ˧˥/, იაპ. 茶 «ჩა» IPA /tɕä/) — სასმელი მიღებული ჩაის ფოთლების ან ბუჩქის დაყენებით. უფრო ვრცელი გაგებით — ნებისმიერი ფურცლოვანი და ბალახოვანი დაყენებული სასმელი. ჩაის ასევე უწოდებენ განსაკუთრებული წესით მომზადებულ ჩაის ფოთოლს, რომელიც ამ სასმელისთვის არის განკუთვნილი.
  
                                                                  ჩაის წარმოება...
  • ღნობა 32-40 გრადუსზე რომლის შედეგად ფოთლის ტენიანიბა 75–78% დან დაიყვანება 60–62%–მდე.
  • გრეხა, რომლის შედეგად იშლება ფოთლის უჯრედები დაახლოებით 80–დან 85%–მდე.
  • ფერმენტირება
  • გამოშრობა 90-95 გრადუსზე
  • გამდიდრება (დაარისხება)
  • დაფასოება                                            
  • შეფუთვა                                                                                                                                                                                         

                   ჩაი რამოდენიმე ნაწილად იყოფა წარმოშობის მიხედვით

                                                                                 (კლასიფიკაცია)

     

    • ჩინური ჯიში (Thea sinensis sinensis): ჩინური, იაპონური, ქართული და ა.შ.
    • ასამური ჯიში (Thea sinensis assamica): ინდური, ცეილონური და ა.შ.
    • კამბოჯური ჯიში, რომელიც წარმოადგენს ჰიბრიდს.

No comments:

Post a Comment